Χειρουργική εξαγωγή εγκλείστων δοντιών (τρίτων γομφίων, προγομφίων, κυνοδόντων)

Έγκλειστα δόντια είναι εκείνα τα οποία καλύπτονται μερικώς ή ολικώς από το οστό της γνάθου.

Διάφοροι μπορεί να είναι οι λόγοι της εγκλείσεως τους όπως ο περιορισμένος χώρος για ανατολή τους από το μήκος του φατνιακού τόξου σε σχέση με το μέγεθος των δοντιών, η παρουσία κάποιων παθολογικών καταστάσεων, η αυξημένη οστική πυκνότητα του υπερκείμενου οστού.

Ολικώς έγκλειστο είναι το δόντι που καλύπτεται ολικά από οστό ενώ μερικώς έγκλειστο ή ημιέγκλειστο είναι το δόντι που καλύπτεται μερικώς από οστό ή μαλακούς ιστούς.

Έγκλειστα δόντια μπορεί να υπάρξουν τόσο στην άνω όσο και στην κάτω γνάθο. Μεγαλύτερη συχνότητα έγκλεισης παρουσιάζουν οι τρίτοι γομφίοι και ακολουθούν οι κυνόδοντες στην άνω γνάθο και οι προγόμφιοι στην κάτω γνάθο.

Ενδείξεις αφαίρεσης έγκλειστων δοντιών.

Τι είδους επέμβαση είναι η αφαίρεση εγκλείστων δοντιών; Είναι επώδυνη διαδικασία;

Η χειρουργική αφαίρεση των εγκλείστων δοντιών είναι μια μικρής διάρκειας, ανώδυνη χειρουργική επέμβαση εφόσον πραγματοποιείται από εξειδικευμένους ιατρούς και εφόσον έχει διενεργηθεί ένας σωστός προεγχειρητικός έλεγχος.

Είναι επέμβαση με τοπική αναισθησία όπου αναισθησία επιλογής είναι η στελεχιαία των βασικών νεύρων. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση ραμμάτων. Μετά την επέμβαση ο ασθενής συνήθως μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του.

Μετεγχειρητική πορεία.

Ο ασθενής λαμβάνει γραπτές οδηγίες οι οποίες και βοηθούν στην ήπια μετεγχειρητική πορεία επούλωσης του τραύματος.

Συνήθως παρουσιάζεται οίδημα στην περιοχή (πρήξιμο) ως αποτέλεσμα της επέμβασης καθώς και ήπιος πόνος ο οποίος αντιμετωπίζεται με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Επιπλοκές

Η χειρουργική αφαίρεση εγκλείστων δοντιών είναι μια εξειδικευμένη χειρουργική πράξη
και καλό θα είναι να πραγματοποιείται από στοματικούς και γναθοπροσωπικούς χειρουργούς
οι οποίοι έχουν και την αντίστοιχη εκπαίδευση και εμπειρία ώστε να ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα επιπλοκών.

Επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν είναι :

  • Τραυματισμός των νεύρων. Συνήθως τραυματίζεται το κάτω φατνιακό, το γενειακό και το γλωσσικό νεύρο που είναι κλάδοι του τρίδημου νεύρου.
  • Μετεγχειρητική αιμορραγία. Είναι πιο έντονη από την αναμενόμενη μετά από μια τέτοια επέμβαση και παρουσιάζεται σε μικρό ποσοστό σύμφωνα με τον καθ. Αγγελόπουλο και συν. γύρω στο 1-6%
  • Ξηρό φατνίο (dry socket). Οφείλεται στη μη δημιουργία ή αποσύνθεση του θρόμβου αίματος στην περιοχή του μετεξακτικού φατνίου και παρουσιάζεται την τρίτη ή τέταρτη ημέρα μετά την εξαγωγή με πόνο στην περιοχή. Διαρκεί πέντε με δέκα ημέρες.
  • Λοίμωξη του τραύματος η οποία είναι σπάνια και έχει να κάνει συνήθως με ασθενείς με κακή στοματική υγιεινή ή με ασθενείς με μειωμένο αμυντικό μηχανισμό π.χ. ανοσοκατασταλμένους.